måndag 15 april 2013

Grönsaker för förskolebarn!

En hel del förskolebarn i Esbo har de senaste veckorna fått smaka på zuccinibokstäver, spännande broccolifigurer och paprikaspöken! Och några basilikatjuvar hade vi också i sällskapet!

Många barn äter dåligt med grönsaker, varför inte göra grönsakerna lite attraktivare? Att barn lär sig genom lek vet vi ju, kanske de även kan lära sig tycka om olika grönsaker genom lek? Att leka med maten utanför en matsituation ger ett ypperligt tillfälle för barnen att bekanta sig med råvaror de inte känner till.  När de i lugn och ro får upptäcka råvaran med flera av sina sinnen, är det mycket roligare för barnet att sitta vid ett matbord då råvaran serveras nästa gång. Det kan bli intressanta diskussioner och i bästa fall kanske barnet även smakar på råvaran.

Gör det första mötet med råvaran till en rolig upplevelse! Vänd lite upp och ner på det hela, var lekfull, och vips har du ett barn som är med i leken! Och det är precis vad barn vill, de vill vara en del av leken. Alla vill inte smaka, men som tur har vi flera sinnen att upptäcka med! Och grupptrycket brukar ofta fungera på ett positivt sätt. Om ens kompis vågar smaka så vill man själv också.

P.S. Har enbart idag gjort 70 zuccinibokstäver :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar