I fredags fick barnen på Lilla Sillen bekanta sig med ägg i alla former!
Först försökte vi titta hur kokta ägg snurrar jämfört med okokta.
Sedan knäckte jag ett ägg och separerade äggvitan och äggulan på " traditionellt" sätt och visade också ett skojigare sätt att separera ägg med, nämligen med hjälp av en flaska! Sedan fick barnen i tur och ordning försöka sig på detta och alla hade det superroligt! En kartong med 6 ägg räckte just och just på knappa 10 barn :)
Äggvitan fick barnen vispa turvis med elvisp och tillslut kollade vi om den var tillräckligt stel, alla ville ha bunken uppåchnervänd ovanför sitt huvud :) Sedan var det dags att smaka på äggfluffet!
Att sedan få stoppa fingrarna i äggvitefluffet och den vispade äggulorna var fascinerande! Plötsligt var hela händer i smeten eller fluffet :)
Jag hade också världens onödigaste manick med mig, nämligen en "äggformare", eller vad man nu kunde kalla den för. Man lägger ett kokt och skalat ägg i den, vrider fast locket som fungerar som en press, och om en stund har man ett fyrkantigt ägg.
Matleken avslutades med sagan "Potatisen"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar