lördag 23 februari 2013

Fjärde träffen i Grani

Sista gången jag träffade mina eftiselever i Grani började vi med att laga en mega stor omelett. Omelett är både bra lunch, mellanmål och kvällsmål, och dessutom jätteenkelt att tillreda. Vi blandade i 10 ägg, rivde i en hel del polarost samt hällde i en skvätt grädde innan vi stekte den.

Det var bara ett av barnen som hade ätit omelett med ost i tidigare, det var vanligare med enbart stekta ägg. En av pojkarna kommenterade att han aldrig tidigare ätit lika fluffig omelett! Alla åt med god aptit, och det tog inte länge innan allt var slut!

Sedan jämförde vi apelsinklyftor med apelsinmarmelad. Den beska smaken av apelsinskalet väckte mycket diskussion, och många skulle ha gillat marmeladen bättre utan apelsinskalen. Alla var överens om att riktig apelsin smakar bäst.

Barnen fick också varsin tallrik med 5 olika kryddor som de fick försöka identifiera genom att först dofta och sedan smaka vid behov. Vissa av kryddorna var lätta, medan andra orsakade lite svårigheter ( kummin).

Eftersom det var sista träffen, hade barnen önskat sig att få provsmaka något gott. Iom att en i gruppen var allerisk mot choklad, kunde vi inte ta min favorituppgift där man jämför vit, mjölk och märkchoklad, utan vi provsmakade två olika kexsorter istället, Ballerina med syltfyllning och  med många tillsatsämnen och en havrekexsort vars ingredienslista var mycket kortare.  Barnen hade sina preferenser och vi diskuterade vilka ingredienser hembakta kex kunde innehålla.

Slutligen fick de smaka på xylitoltuggummi och vi passade också på att prata om varför xylitoltuggummi är bättre än tex Hubbabubba som barnen verkade tycka om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar