lördag 23 februari 2013

Paprikaspöken och broccolifigurer på Lilla Sillen

Det var spökinvasion på dagis förra veckan. I form av paprika!
Men innan man börjar skära i paprikan, brukar vi lyssna ifall någon är hemma. Knack knack? Iböand kan man höra n¨gra från, ofta är det knäpptyst, trots att man sedan ser alla fräna sitta inne i paprikan.
Men spöken då?
Av en paprika får man vanligtvis 3-4 spöken, det enda man behöver göra är att skära ut`själva spökena, och sedan deras ögon och mun. Och sen börjar vi alltid med att smaka på späkögonen och spökmunnarna innan vi smakar på själva spökena :) Om det är en liten grupp, brukar var och en få varsitt spöke. Dessa paprikaspöken är en super idé att tillämpa på t.ex. barnkalas, då alla får varsitt spöke. Det blir ju extra roligt om man har många olika färgs spöken av olika storlek!

Vad gäller broccoli, så brukar barn vara ganska skeptiska till just denna grönsak. Ofta är det just broccoli som barn inte gillar, speciellt kokt sådan. Men för att barnen skall få en helt ny reviderad bild av broccoli, tar vi en rå, tittar på trädet innan vi börjar skära i stjälken för att få slantar. Det finns de barn som gärna samlar på slantarna, de som smakar och många vill ha mera!

Men snart förvandlas slantarna till spännande figurer! Barnen har en otrolig fantasi, det brukar bli små figurer av alla de slag; Pokémon, Ninjago, Spiderman, fotbollspelare och mycket mycket annat spännande! Och plötsligt är hela stjälken uppäten och kvar har vi bara små buskar. I detta skede brukar det längre inte vara några problem att få barnen att smaka på buskarna!

Jag har funderat en hel del på hur mina träffar med barnen skall se ut, och det är aldrig på måfå vad vi undersöker eller experimenterar med, utan det måste finnas en tanke i det hela. Jag har valt att kombinera paprika med broccoli p.g.a. att de färgranna paprikorna oftast upplevs som gott, medan broccolin som sagt kan upplevas som tråkigt och illasmakande. När man först leker med paprikorna, är barnen så inne i leken att broccolin är piece of cake efteråt. Och efter denna lektion har alla en positiv bild av broccoli, oberoende om de smakat på den eller inte. De flesta smakar, alla gillar inte smaken, men alla älskar att leka med den. Och detta är en bra början!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar