fredag 1 februari 2013

Äppel, päppel, pirum, parum, puff på Lilla Sillen

Granatäpple, bilden lånad från kvinnoliv.se

Idag möttes jag av 9 nyfikna och förväntansfulla barn i Lilla Sillen. Det var andra matlekstimmen för dem. Vi räknade äpplen, smakade på äpplen av olika olika sorter, färg och storlekars. Men vi började med granatäpple!

För de allra flesta var granatäpple en ny bekantskap. De såg med spänning på granatäppelregnet och alla vågade också smaka på de djupröda rubinerna! Ett helt granatäpple åt de upp!

Sedan fortsatte vi med olika äppelsorter. Jag hade bland annat med mig Golden Delicious, Granny Smith, ekologiska Juliet och en annan ekologisk sort, en inhemsk sort samt en enorm äppelsort som heter Honey Crunch. Då vi valde vilket vi skulle börja skala så tog vi ramsan "äppel, päppel, pirum, parum, puff.." :).
Min fina äppelsvarv från Clas Ohlsson imponerade, som den brukar :) Och om ni inte visste, så får man ca 2 m äppelskal från ett normal stort äppel, visade vårt empiriska försök med 9 äpplen idag :)

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=1a2f802ad0&view=att&th=13c94cec58df80dc&attid=0.1&disp=inline&realattid=28f14a7d0b398ca5_0.1&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8Mki2ypN4UKGPjYJaV1sp-&sadet=1359723765907&sads=1dpEDpbyScGp_hPZbCeSJknxoqo&sadssc=1
Vissa äppel var saftigare och sötare än andra. Granny Smith äpplet var inte alls så surt som jag hade hoppats på¨. Honey Crunch äpplet var en en storfavorit bland barnen :) Hade tyvärr ingen Ppink Lady idag, men den brukar också vara omtyckt. De ekologiska äpplen visade sig vara mycket smakfulla och krispiga, de inhemska den här tiden på året ganska mjöliga. Men barnen åt en hel del, och hade redan kl 10.45 ätit minst en portion frukt var!
Äppelsvarv Capere
Clas Ohlssons Äppelsvarv ett måste i alla barnfamiljer!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar