fredag 22 februari 2013

Grönsaker i Westend

Gröna frukter och grönsaker och en röd sak!
Herr gurka och herr zuccini, örternas kung basilika, lime och karambola. Gröna frukter och grönsaker. Men en tomat då? Är det en grönsak? Nej, det är en rödsak, svarade en 4-åring glatt!

Idag fick barnen besök av kung basilika. Ordet basilika kommer ju från grekiskan och betyder kunglig, alltså kallar vi basilikan kryddornas kung. Basilikan tycker inte om kyla och gnider man bladen i händerna blir de alldeles blöta och små, men händerna doftar underbart efteråt. Vi lekte basilikatjuven med två poliser och sedan hade vi 1/3 av barnen som fick vara tjuvar.

Vi pressade också lime och barnen fick smaka på saften. Men inga sura miner fick vi!

Gurkan och zuccini är ju inte ens kusiner trots att de liknar varandra! Men tittar man riktigt noga, ser man många skillnader, de känns lite olika, mönstret är lite annorlunda och då man skär upp ser man att gurkan och zuccinin är helt olika inuti både till färg och struktur. Barnen fick först varsin zuccinibit- en zuccinibokstav enligt begynnelsebokstaven i barnets förnamn. SKojigt! Barnen blev jätteinspirerade och skulle gärna ha velat ha fler bokstäver, men de fick nöja sig med rullande skivor istället. Någon hittade också på att göra ett pussel av restbitarna från bokstäverna :)
W som William

Stjärnfrukten eller karambolan som den också kallas var vacker att se på, och spännande att smaka på! Alla skulle ha velat ha en stor bit av frukten  och nästan alla gillade den!

Idag avslutade vi med att läsa en liten skojig pekbok Frukt och djur, där man kan leka med ord, heter det äppelfisk eller fiskäppel? Hur ser apelsinträd ut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar