fredag 11 januari 2013

Närmaten kom till Helsingfors hösten 2011

Goda limpor!

Det har blivit en hel del information och upplevelser kring mat idag på Delikatessernas Finland-evenemanget vid Järnvägstorget i Helsingfors. Jag och dottern strosade i flera timmar i solskenet bland mat och råvaror i olika former. Syystober-ölfestivalen skippade vi...
Barnfamiljerna var inte starkt representerade, bara några enstaka barnvagnar kom emot. Däremot trängdes en hel del turister från många olika hörn i världen bland andra matintresserade. Verkligen bra reklam för maten i Finland!
Det finns massor med inhemska företagare och livsmedelsproducenter, ifall nu någon undgått att märka det innan! Man märker att folk i hela Finland vill äta inhemskt och närproducerat. Men vad fanns där då? Listan kan göras lång, men vi ska se; honung, örter, kryddor, marinerade vitlökar, fisk, ost, bröd, mjöl, karelska piroger, närmats tapas, safter, svamp, bär, geléer, godis, olika sorters handgjord choklad och praliner, Herrgårds glass... och en massa annat som jag har hunnit glömma bort. Delikatesser från olika hörn i vårt stora land. Jag tyckte speciellt mycket om "aina-erinomaista Etelä-Savosta" ståndet, som var verkligen stiligt och som bjöd på en tallrik med en massa lokala råvaror. (www.erinomaistaetelasavosta.fi). Recepthäftet var också mycket vackert utformat, fick nästan en känsla av att "aina" är en fin restaurang :)
Flera intressanta matrelaterade föreningar var representerade och huvudet är fullt med svampinformation, information om matens ursprung osv och tygpåsen full med infoblad och recepthäften. Och magen mätt av olika smakprover :)
Som pricken på i, deltog jag i Ruokatiets Makujen matka, en 20 minuters resa i bassmakernas värld enligt Sapere metodiken. Riktigt roligt, fast allting sku ha varit mer givande om jag fått uppleva det i lugn och ro. En två-åring har inte alltid samma intressen som sin mor :=)

Och sen lite bildbevis :


Riktiga Karelska piroger

Herrgårdsglass

Skrämmande!

Svampvarning!

Aina från Södra Savolax- imponerande!
Honungsprodukter i mängder-bara bina saknades...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar