Nu har jag bestämt mig att ha Sapere två gånger i veckan även på dagis.
Både igår och idag på dagis har barnen fått lite "matfostran" i form av en kort Saperestund vid samlingen vid lunch.
Igår
hade jag köpt några olika lökar som vi kände och doftade på. Rödlök,
gul lök, bananschalottenlök samt purjolök. Barnen tyckte det var
spännande att känna och lite skala på lökarna, purjolöken med sin
annorlunda form väckte barnens leklust. Vi smakade ännu inte på löken,
men jag sade att jag hade två av lökarna i såsen som vi skulle äta.
Vitlöken glömde jag ta fram, men många trodde den gula löken var vitlök.
Idag hade jag förberett en Saperestund med några
olika sorters äpplen; Pink Lady, Granny Smith, ett ekologiskt Red
Delicious samt som en liten överraskning ett granatäpple.
Först
pratade vi om runda frukter, då barnen fick berätta vilka runda frukter
de kände igen. Apelsin, äpple, mandarin, plommon osv kom upp. Sen
tittade vi på äpplena och pratade lite om hur de skiljer sig från
varandra utanpå, alltså främst färgen. Barnen fick också gissa vilket av
äpplena man kunde äta med skalet på och varför. Granatäppel hade jag ju
redan visat åt barnen i ett tidigare skede, vissa kom ihåg det. De
tyckte också det var spännande att frukten heter GRANAT och ÄPPLE.
Efter
lunchen fick barnen till efterrätt smaka på äppelklyftor från alla tre
sorterna plus granatäpplet. Först fick de smaka på det syrliga Granny
smith, sedan på det ganska smaklösa Red delicious, som vi också kallade
för juläpplet och sist på det krispiga Pink Lady. Barnen och
dagistanterna verkade uppskatta att få provsmaka på några olika
äppelsorter. Tyvärr var granatäpplets kärnor ganska rosa och ljusa till
färgen, dvs rätt så smaklösa. Med det var spännande att se hur man bäst
får loss granatäpplens kärnor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar