söndag 27 januari 2013

Sapere på eftis- första och andra träffen i Grani

Apelsinen eller citronen?

Jag har Sapere-timmar för en liten eftisgrupp med tre barn fyra gånger under januari-februari. Vi träffas 1,5h per gång och hinner både prata, laga och äta mellanmål! Mellanmålsidéerna tar jag från Marthaförbundets broschyr Lätt som en plätt

När vi träffades första gången började vi med att laga mellanmål; varm kakao och scones.

Vi pratade om våra sinnen och gjorde en övning som jag brukar kalla för  Känner du igen med ett sinne? Här skall man undersöka varje matprov med endast ett sinne. Uppgiften gjordes med följande matprover:
  • syn: bulgarisk yoghurt + röd livsmedelsfärg
  • smak:bulgarisk yoghurt
  • hörsel: surskorpa
  • känsel: lök
  • lukt:lime
Vissa av proverna var lättare att känna igen än andra. Den ljusröda yoghurten trodde alla att skulle smaka jordgubbe eller hallon, och vissa tyckte det även efteråt. Där hade våra ögon lurat oss! Ljudet av när man bryter en surskorpa var lätt att identifiera, lika så löken. Vad gäller lime, så trodde många att det var citron, det kan vara svårt att känna skillnad med bara ett sinne.

Sedan gjorde vi en uppgift som jag hittat i Folkhälsans Gimme5 häfte. Uppgiften kallas för Sinnena säger och där skall man beskriva en frukt eller grönsak både till dess utseende, smak, konsistens osv och till slut poängsätta matprovet. Barnen fick en mandarin, en morot och en palsternacka.

Som hemläxa fick barnen fylla i en frukt ovh grönt-dagbok som vi sedan gick igenom följande vecka. Vi gjorde det till en tävling, där den som ätit flest nävar skulle vinna ett pris!

Andra träffen började vi med att laga mellanmål; bärsmoothie och mellanmålsmuffins.

Vi fortsatte med att gå igenom hemläxan och 2/3 av barnen hade med sig sina dagböcker och båda hade under en veckas tid ätit omkring 20 nävar frukt och grönt! Två kröntes till vinnare, och de fick dela på ett paket med ananaskörsbär. Det var en ny frukt för alla tre eftisbarnen, två gillade den inte, medan den tredje tyckte det var jättegott!

Sedan pratade vi om smaksinnet och gjorde flera olika övningar. Ett citrustest, där vi jämförde olika citrusfrukter och rangordnade dem enligt vår smak. i äppelprovsmakningen hade vi tre olika äppelsorter som vi jämflrde. Till slut smakade vi på saltgurka och päron och pratade om de olika sinnesförnimmelserna. Till nästa vecka skall barnen ta med sig varsin exotisk frukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar