fredag 11 januari 2013

Sapere med citrusfrukter


Idag efter lunchen lekte vi med citrusfrukter. Jag hade köpt apelsin, lime och citron som vi hade smakskola med.
Vi började med att gnida varsin frukt i händerna. Tyvärr misslyckades försöket iom att sonen som hade lime, just tidigare hade skalat en apelsin så hans händer luktade fortfarande apelsin, mina borde ha doftat apelsin, men luktade fortfarande diskmedel... Synd. En annan gång igen.

Sen doftade vi på frukterna och tittade på dem utanpå innan jag skar upp dem. Vi doftade på dem på nytt och apelsinen tyckte barnen doftade sötast. Lime och citron doftade ganska lika tyckte de.
Sen pressade jag saften av lime, citron och apelsin och barnen fick försöka gissa sig fram vilken saft kom från vilken frukt. De studerade både färgen och doften och till sist smaken. Lime och citron var svåra att känna igen bara med synsinnet, men när de sedan bads jämföra själva fruktens färg med saften, så gissade pojkarna rätt, att den aningen grönare saften var lime. De fick placera en halv frukt lime, citron och apelsin vid det glas de trodde innehöll just den juicen. På smaken var lime och citron lättigenkännliga.
Till slut fick barnen själva pressa saft och sedan ville de ännu göra en egen cocktail av alla. De var även mycket uppfinningsrika, pojkarna gjorde både parasoller och båtar av sina apelsinskal :)

Vid lunch jämförde vi även ekologisk grön och orange paprika. Barnen fick först smaka på båda sorterna och först sen gjorde vi blindtest. Barnen var glada när de kände igen den gröna paprikan som smakade gräs:) Dottern var rolig, hon satt med slutna ögon och ropade mera :)
Den orange färgade var inte alls lika god som den konventionellt odlade vi prövade häromdagen. Sy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar